Menu Luk

Jegindø-Elværket

Oplev Jegindø-elværket som var bestående af 4 stationære-motorer; BUKH, B&W og Frichs som var forbundet til Dynamoer fra Thomas B. Thrige og Titan.

Samlingen kom til Maskinrummet i starten af 2022 – man kan opleve opstart af disse motorer.

Optakten til Jegindø-elværket

I midten af 1927 var strøm og lys blevet mere udbredt hos befolkningen i Danmark, dog var den ikke helt nået til Jegindø. Det var Chr. Knudsen, og hans læremester som installatør i Struer, Jens Digmann der kom på ideen – sammen prøvede de at overtale folk på Jegindø til at gå med på ideen om strøm og lys til øen.

Forsøget mislykkedes da der kun var anmodning fra 16 beboere.

I 1929 gjorde man atter forsøget – da besluttede man at opbygge Jegindø da der var tilslutning fra 26 hustande. Man søgte derfor efter tilladelser til at kunne opføre elværket.

Man spurgte kommunen om hvor værket måtte ligge – der var mange afslag fra kommunens side, da man mente at maskinlarmen ville være til gene og ville forskrække hestevognene.

Efter 3. forsøg lykkedes det at finde en grund – man fik lov at bygge elværket ved udkanten af Jegindø by.

Strøm og lys til Jegindø

Chr. Knudsen stod for den daglige drift af værket, og flyttede derfor til Jegindø sammen med sin kone.

Man brugte ca. et halvt år på at trække kabler og ledninger – september 1929 kunne de første 28 husstande få strøm og lys.

Den første maskine som man købte, det var en 20 hk vandretliggende 1-cylindret Deutz-motor der kunne producere ca. 6-6,7 kW

Opdateres…

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “Jegindø-Elværket”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *